Op de vrouw af: Suzan Ummenthun

“Een dag ruilen met een man, ik ben enorm benieuwd hoe het er in het hoofd van mannen aan toe gaat.”

Naam
Suzan Ummenthun

Functie
Samen met Kim Sanders eigenaar van Boost & Borg Teamontwikkeling.
We ontwikkelen al onze werkvormen en trajecten zelf waarbij ik volop mijn creativiteit in kan zetten in onder andere vormgeving en visualisatie.

Bedrijf
Boost & Borg Teamontwikkeling.

Eigenlijk staat in onze naam letterlijk wat we doen: we helpen teams zich verder te ontwikkelen door ze op een creatieve, praktische en inspirerende manier een boost te geven. We geloven dat aandacht vasthouden een verschil maakt in wel of geen succesvol effect, vandaar de borging. Tijdens de fase “van weten naar doen” blijven we actief zodat de verandering ook daadwerkelijk plaatsvindt.

We zijn momenteel vooral actief in de zorg, het onderwijs en de kinderopvang. Onze trajecten richten zich voornamelijk op de communicatie en samenwerking tussen teams. Soms worden we door een leidinggevende benadert en soms komt de vraag  uit het team. We werken volgens het model, de Piramide van Lencioni, waarbij vertrouwen in elkaar de basis vormt.

Nu met Corona merken we hoe fijn het is om verschillende werkvormen te hebben. Onze rugzak van werkvormen en trajecten is in de Corona-tijd groter geworden omdat we weer meer tijd hebben om verder te ontwikkelen.

Daarnaast hebben we een compleet nieuw programma ontwikkeld toen we zagen dat het steeds lastiger was voor teams om in verbinding met elkaar te blijven. Dit pakket bestaat uit online werkvormen die extra helpen bij het menselijke aspect van samenwerken op afstand. We sluiten daarmee aan bij de vraag die we op dit moment vanuit organisaties krijgen.

 
Waar en wanner zag je het levenslicht?
In Sevenum op 12 mei 1972.

Met wie deel je de voordeur?
Met mijn man Joop en kinderen Pepijn, Jikke en Mats.

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?
Dat is 400 brieven aan mijn moeder van Joseph Oubelkas.

Welke muziek luister je momenteel?
Iedereen hier in huis heeft zijn eigen Spotify lijstje en ik luister graag mee. Waar ik van houd hangt van mijn stemming af, en ik sluit me graag aan bij de muziekkeuze van mijn huisgenoten.

Hoe en waar breng je je vakantie graag door?
Sinds de geboorte van Pepijn doen we mee aan woningruil. Dat hebben we inmiddels zo’n 22 keren gedaan door heel Europa. We zijn ook naar Nepal geweest, prachtig.
Je moet mij niet op een strand zetten. Ik houd ervan om actief het land te verkennen, zowel natuur als cultuur boeien me. Leuk te zien dat onze kinderen dat zelf ook oppakken nu ze ouder zijn en alleen op pad gaan.

Je grootste hobby?
Elke buitenlandse keuken interesseert mij, zolang het maar niet de Nederlandse “aardappel, vlees, groenten” te zijn. Voor mijn zwager verzorg ik zo nu en dan buffetten voor gezelschappen in zijn restaurant café. Dat kan in Italiaanse, Griekse, Aziatische of Indische stijl zijn.

Tot vorig jaar was ik 5 jaar actief als ‘wensvervuller’. Voor zieke kinderen bedachten we hoe we hun wensen konden verwezenlijken. Daar genoot ik van, ook van de uitvoering op de dag zelf. Helaas is dit niet meer te combineren met mijn eigen bedrijf.

Wat is je favoriete sport?
Geen. Neemt niet weg dat ik trots ben dat ik via een app weer een half uur lang kan hardlopen.

Levensmotto?
“Je hebt geen invloed op hoeveel tijd je krijgt in je leven; maar wel op hoeveel leven je in je tijd stopt.”
Kortom, wees blij dat je leeft, probeer alles van de positieve kant te zien. Ik wil aan het einde van mijn leven niet hoeven zeggen: “had ik maar”.

In welke auto rijd je?
Een of andere Mazda, boeit me niet, als hij maar rijdt.

Met wie zou je graag een avondje stappen?
Op dit moment klinkt het geweldig om een feestje te mogen vieren. Ik ga graag op stap met mijn vriendinnengroep of carnavalsclub, een avond lekker gek doen. Uit in een klein gezelschap vind ik ook prettig: met vrienden een avond bijpraten.

Wat zijn voor jou de geneugten van het leven?
Gezelligheid, samenzijn, een zomerse dag die ’s avonds eindigt bij een kampvuurtje.

Eet het liefst:
Sinds de maand mei eet ik lactose en glutenvrij; ook suikers heb ik verbannen. Dit heeft ervoor gezorgd dat ik 21 kilo ben afgevallen én veel meer energie heb. Heerlijk. Wat ik eet is van goede kwaliteit. Ik let niet zozeer op de hoeveelheid maar wel op ‘Gezond en Lekker’.

Zou graag een dag willen ruilen met:
Met een man. Ik ben enorm benieuwd hoe het er in het hoofd van mannen aan toe gaat. Het werkt echt heel anders dan bij ons. Het lijkt of ze allerlei dingen met gemak kunnen uitschakelen. Wij willen steeds van alles uitleggen, mannen doen dat niet. Ik zie het thuis ook bij mijn man en zonen.

Wat is er leuk aan je werk?
Om individuele mensen in beweging te krijgen en te zien wat het positieve effect is op het hele team. Hoe de samenwerking daardoor verbetert.

Wie is je ideale klant? Hoe ziet die eruit?
Dat is iemand die zijn medewerkers serieus neemt, die ze gunt samen te groeien. Sommige managers richten zich alleen op resultaten, dat is zo jammer, want als je begint bij het vergroten van het onderlinge vertrouwen zijn de resultaten vele malen groter en blijvend.
Soms denken managers aan de voorkant kosten te besparen, maar als je het als een investering ziet, dan verdien je dit dubbel en dwars terug aan de ‘achterkant’. Hoe kostbaar is het als medewerkers niet lekker in hun vel zitten of vroegtijdig weggaan. Om nog niet eens de onrust te noemen die het bij het achterblijvende team teweeg brengt.

Wanneer heb je een goede dag gehad?
Als deelnemers met glinsterende ogen zeggen dat het een pittige dag is geweest maar dat ze enorm veel nieuwe inzichten hebben opgedaan over zichzelf en collega’s.

Kijk hier voor extra informatie over Boost&Borg.

 

 

Bezoeken: 229

Comments are closed.