Op de man af: Okko Riensema

“Geniet… én het mag ook wel ergens over gaan.”

Naam
Okko Riensema

Functie
Meewerkend eigenaar.

Bedrijf
Okko opleider in Energiedistributie
Ik leid mensen op en deel mijn kennis.
Dit op het gebied van energie, elektrotechniek en gastechniek. Mijn klanten zijn distributiebedrijven, zeg maar de netwerkbedrijven; daarnaast aannemers in ondergrondse infrastructuur en installateurs in elektra.
Bij mij leren ze veel op het gebied  van veiligheid in laag- en middenspanningsnetten en gasnetten. En natuurlijk ook hoe slimme meters werken en hoe je laadpalen installeert.
Ik neem tevens examens af om gecertificeerd voor de Distributie bedrijven te mogen werken (BEI-VIAG).

Waar en wanneer zag je het levenslicht?
25 mei 1965, Haarlemmermeer, Badhoevedorp

Met wie deel je de voordeur?
Met mijn vrouw Petra. Mijn dochters Linda en Femke wonen op zichzelf. Zoon Tom woont nog thuis.

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?
Ik ben nu “De man en zijn wielerverhalen” van Wilfried de Jong, aan het lezen.
Een prachtig boek met korte verhalen. Deze spreken me aan, ik heb zelf heel veel gefietst en nog steeds. Ik herken me in de belevenissen. Afgelopen week was ik ’s morgens vroeg alleen aan het fietsen, het was koud, heel koud en op een gegeven moment zie ik de zon opkomen. Schitterend! Dan heb ik niemand nodig, daar geniet ik heel erg van.

In boeken over fietsen kom ik regelmatig fietsvrienden tegen waar ik zelf nog mee gefietst heb, dat is natuurlijk heel leuk.
Ik herken veel in de verhalen, bijvoorbeeld dat ik een tocht van 100 kilometer fiets en er dan behoorlijk doorheen zit, maar toch nog 20 kilometer te gaan heb. Maar dan de douche, thuis! Een echte beloning.

Eigenlijk lees ik te weinig, het beperkt zich al snel tot ‘vakantieleesmomenten’.

Welke muziek luister je momenteel?
Dat is best divers. Ik ben opgegroeid met muziek uit de jaren ’70. Ben naar concerten geweest van Fleetwood Mac en Elo. Mijn muziekkeuze is nu meer afhankelijk van het moment, hoe ik me voel en waar ik zin in heb. Vorig jaar zijn we naar de Matthäus Passion geweest in het Concertgebouw… maar carnavalsmuziek doet het ook goed en Andre Hazes helemaal, dat is de wereld waar ik vandaan kom.

Hoe en waar breng je je vakantie graag door?
Daar heb ik geen vaste bestemming voor. Ik heb een hekel aan echte warmte én ik houd van actieve vakanties. De afgelopen twee jaar heb ik mijn vakanties wandelend doorgebracht. Petra en ik volgen het LAW Kustpad, we hebben door Groningen en Friesland gewandeld en lopen zo naar het zuiden. Overnachten doen we in onze vouwwagen of in een B&B. We lopen zo’n 20 kilometer per dag, de ene dag doen we er vier uur over de andere keer een hele dag. Het hangt af van wat er op ons pad komt. Ik vind het leuk om onderweg mensen te treffen en in gesprek te gaan.

In het verleden zijn we ook naar Frankrijk en Italië gereisd; ook een keer met de jeugd naar Jordanië, dat was een indrukwekkende reis voor ons allemaal.

Ik ben op vakantie meer een reiziger…we blijven maximaal één week op dezelfde plek.

Je grootste hobby?
Mijn hobby’s zijn sport gerelateerd. Op mijn 12de werd ik op een racefiets gezet en daar zit ik eigenlijk nog steeds op. Ooit heb ik ervan gedroomd om van fietsen mijn werk te maken… tot het inzicht kwam dat ik er niet goed genoeg voor zou zijn… wel als peletonvulling… maar daar neem ik geen genoegen mee… ik wil scoren.

Eerst woonde mijn fietsvriend hier in de buurt, die is nu naar Oudenbosch verhuisd. Dus spreken we zo nu en dan af. Bijvoorbeeld om door Luxemburg te fietsen, een ideaal fietsland waar ze elk zandpad geasfalteerd hebben. Die vriend hoef ik niets te vertellen, we kennen elkaar zo’n 25 jaar. Soms delen we hele persoonlijke dingen en soms is het pure flauwekul. Gewoon vrienden zeg maar.

Waar ik vandaan kom kun je schaatsen op de ringvaart. Daar heb ik schaatsen geleerd van een marathonrijder. Toen ik in Venray ben komen wonen, heb ik 15 jaar schaatsles gegeven in Krefeld. Heel leuk om te doen, een soort ontwikkelingswerk zeg maar.

Tennis vind ik ook een leuke  sport, ik beheers het absoluut niet, maar de mannen waar ik mee tennis zijn me zeer dierbaar. Tennissen is goed voor mijn sociale contacten.

Naast het sporten ben ik ook regelmatig in het aan het huis aan het klussen.

Wat is je favoriete sport?
Wielrennen, het is een moment voor mezelf, ik rijd mijn kop leeg, krijg frisse ideeën en kan alles weer op een rijtje zetten. Achteraf is de voldoening over dat je het weer volbracht hebt.

Levensmotto?
Geniet… dat vergeet ik wel eens.
Het mag ook wel ergens over gaan. Hier heb ik ook wel last van… je zult me niet snel op de bank zien zitten niksen.
Geef nooit op… maar als de maat vol is, kan ik ook wel drastische beslissingen nemen.

In welke auto rijd je?
In een Volvo, ik rijd 1000 kilometer per week, liefst veilig, daarom heb ik een Volvo. Maar eigenlijk houd ik van snelle, sportieve auto’s. In die zin kan ik me ook wel aan de Volvo ergeren.

Met wie zou je graag een avondje stappen?
Met mijn oude tennisgroepje. We waren een bijzondere combinatie, 5 totaal verschillende mannen, maar we waren zeer aan elkaar gewaagd. Normaal gingen we skiën, regelmatig uit eten en stappen. Oh ja en tennissen natuurlijk.

Wat zijn voor jou de geneugten van het leven?
Gezin. Sport. Bourgondisch genieten.

Eet het liefst:
In klein gezelschap lekkere culinaire gerechten.
Maar ook samen met mijn zoon op de bank, een frietje Kapsalon en een pot bier, sport op TV natuurlijk.
Maar ook barbecue, pannenkoeken. Of samen uit eten om te genieten van een wijnarrangement en bijpraten.

Zou graag een dag willen ruilen met:
… ben eigenlijk wel tevreden… maar nu met corona zou ik een dag willen ruilen met Hugo de Jonge. Wat komt er allemaal op hem af? Ik zie ook dat hij steeds vermoeider wordt. Hoe ziet zijn dag er uit, waar dealt hij mee en belangrijker nog, hoe blijft hij overeind?

Wat is er leuk aan je werk?
Het allerleukste vind ik om met mensen om te gaan en mijn kennis met hen te delen.
Ik ben graag op mezelf, maar ga ook heel graag met mensen om. De mix is ideaal.

Wie is je ideale klant? Hoe ziet die eruit?
Dat is iemand waarmee ik samen de koers bepaal, dat we elkaar aanvullen en dat we er achteraf goed op terug kunnen kijken. Met zo’n klant klopt het financieel ook.

Ik heb bijvoorbeeld 1,5 jaar bij het techniekcollege in Rotterdam gewerkt; daar ben ik als docent gestart. Ik zag verbeteringspunten in de organisatie en daar heb ik aan bij mogen dragen. Lastiger vind ik het als iemand de verbeterpunten niet oppakt. Dan jeuken mijn handen, vind het dan oprecht jammer van de gemiste kans voor die ander.

Wil je meer weten? Kijk op Okko.nl 

 

 

Bezoeken: 504

Comments are closed.