Het is 1995, je bent ondernemer in de omgeving van Venray en je mist contact met ‘soortgenoten’. Dan kun je een paar dingen doen: één je kunt je aansluiten bij de Loozo, de club die later MKB-Limburg zal worden, maar op dat moment vooral uit winkeliers bestaat; twee je kunt je met buigend hoofd melden bij de Industriële Club Venray… maar de naam zegt het al, hier zijn vooral de grotere industriële bedrijven uit de regio lid van; óf drie, je richt zelf een ondernemersvereniging op… Dát is nu precies wat Victor Weijs, Julian Hendriks en Godert Koolen deden op 28 september 1995!
Sparren
Victor Weijs heeft behoefte aan sparren met mede-ondernemers maar kan ze nergens vinden. Zijn bedrijf Vitec is klant bij JDS (bedrijf van Julian Hendriks) en al pratend besluiten ze samen te kijken of er kansen zijn voor een ondernemersclub in Venray. Ze beleggen een bijeenkomst met tien MKB bedrijven uit de regio. Deze ondernemers zijn enthousiast en er worden vervolgstappen gezet. Er wordt een kick off gepland bij Dansschool Janssen; een levensgroot projectiescherm geplaatst en meer dan 100 ondernemers komen op dit evenement af.
BVVenray beoogt een slagvaardige vereniging te zijn, waarin de bedrijven samen een visie vormen op veranderingen in de wereld van het ondernemen. Ze richten zich met name op de handel, industrie, ambacht en dienstverlening in de regio Venray.
Apetrots zijn de drie initiatiefnemers als na de kick off meteen 33 ondernemers opstaan om zich als lid te melden.
Op stoom
Op 28 september 1995 wordt op opvallende wijze de ondernemersvereniging Business Vision Venray opgericht. Symbolisch voor ‘op stoom’ en ‘onder druk’ komt burgemeester Waals met een stoomtractor aanrijden. Waals is verguld met deze verse vereniging en onderstreept het belang van samenwerken tussen bedrijven onderling maar ook de samenwerking tussen bedrijven en de overheid “de gemeente ziet in Business Vision Venray een gelijkwaardige partner; we kunnen elkaar versterken om zo onze doelstellingen te bereiken.” Aldus een quote van Jos Waals uit de Peel &Maas van 5 oktober 1995.
Visie
Waar moest zo’n club voor mkb-ondernemers dan voor staan? Het toenmalige bestuur wil een ontmoetingsplek voor ondernemers zijn, waar kennis wordt gedeeld en waar boeiende lezingen worden gegeven. Ook uitstapjes naar interessante projecten horen bij de plannen. Er moet een passende naam komen… eentje die internationaal klinkt, die uitstraalt dat er een zienswijze is, maar ook een naam die het lokale omarmt… het eerste logo bestaat uit een wereldbol met daaromheen een kerk en een industrieterrein… er onder prijkt de naam “Business Vision Venray”! Buiten het logo wordt er een smoelenboek opgezet: de ‘face to face’, vier keer per jaar komt ‘De View’, een nieuwskrant uit (op papier wel te verstaan). Later verschijnt er een website, digitale nieuwsbrief en past de manier van communiceren bij de huidige tijd.
Peter Boom van Boom Transport treedt toe als lid na de tweede bijeenkomst; de derde bijeenkomst is hij bestuurslid. Hij heeft persoonlijk veel geleerd als lid en als bestuurslid bij BVVenray: “het is heel divers; voor mij is dit netwerk nooit bedoelt om er meer klanten uit te halen, ik heb nog nooit een pallet meer verkocht naar de UK; maar ik heb veel zaken buiten mijn eigen branche geleerd. Samen met Paul Hermsen hebben we ervoor gewaakt dat BVV een club van visitekaartjes-schuivende-accountmanagers zou worden, we kozen leden die beslissingsbevoegd zijn. Nu vind ik het nog steeds een leuke club, ook mijn zoon Boy raad ik aan actief te zijn binnen ondernemersverenigingen. Eerlijk gezegd, mis ik de bijeenkomsten, die door Corona niet doorgaan; ik had me erop verheugd.”
Venrayse Ondernemers Prijzen
Ook al ben je geen lid van Business Vision Venray, dan heb je als ondernemer in deze regio beslist gehoord van de VOP (Venrayse Ondernemers Prijzen). Een prachtig initiatief van BVV waarbij ondernemers rondom een thema in de schouwburg kunnen laten zien waarin ze zich onderscheiden. Dankzij het lokale karakter leven heel veel mensen mee met de kandidaten en zorgt deelnemen aan dit evenement voor een push in naamsbekendheid van het desbetreffende bedrijf. Inmiddels viert de VOP ook bijna haar 25 jarige jubileum, de organisatie is inmiddels in handen van een onafhankelijke groep vrijwilligers en de kandidaten worden door dertien verschillende ondernemersverenigingen aangedragen: van de Agri Business Groep, Venray Centraal tot de Industriële Club Venray aan toe. Ook de lokale overheid is elk jaar van de partij, met een inspirerend verhaal van de burgemeester als uitsmijter.
Vandaag de dag
Inmiddels telt de club 120 leden uit Venray en Horst, heel veel ondernemers hebben in de loop der jaren hun steentje bijgedragen in besturen en commissies. Zonder deze inzet heeft zo’n club ook geen bestaansrecht. Het is extra leuk als je zelf een bijdrage kunt leveren aan een vereniging waar je je thuis voelt. Op dit moment is Peter Derikx van Viduro voorzitter; hij zet zich in omdat: ‘Viduro veel klanten heeft in het Venrayse, ik wil iets terug doen in de vorm van vrijwilligerswerk. Nu is dat in deze rol, maar het kan ook als vrijwilliger bij het Venrayse museum zijn, of als lid van een serviceclub. Persoonlijk leer ik veel door de relatief intense manier van samenwerken met de andere bestuursleden en dankzij gesprekken met leden.’
Over drie jaar
Dan inspireert Business Vision Venray haar leden op een aantal fronten. Peter Derikx: “we gaan kennissessies organiseren, die meer de diepte ingaan voor een kleinere groep ondernemers. We zijn zichtbaarder doordat we constructiever aan onze eigen profilering werken. Tenslotte zal de kwaliteit van ons programma nog beter zijn. “
Victor Weijs wenst BVV het volgende voor de toekomst: ‘een mooie ontwikkeling zou zijn als ondernemers meer met elkaar in gesprek zouden gaan, ook hun onzekerheden zouden durven delen en vertellen wat er niet goed gaat.’
Peter Derikx met een grote glimlach: ‘deze gedachte past precies bij onze plannen rondom de kennissessies.’
Hits: 135
Comments are closed.