‘Deskundigheid met compassie’
Naam
Ewald Overbeek
Functie
Ik ben fysiotherapeut, arbeidsfysiotherapeut, manueel therapeut methode Marsman en gespecialiseerd in de zorg rondom de ziekte van Parkinson. Dat betekent dat ik dagelijks bezig ben met klachten rondom bewegen en hoe deze te voorkomen. Ik verdiep me in de spieren, pezen, zenuwen en botjes van mijn cliënten. En je wilt dat de cliënt in optimale conditie verkeert: je kunt bv bij oncologie (kunnen we) echt een verschil maken door de cliënt aan te laten sterken zodat hij vanuit een fittere positie aan zijn of haar (het vervolg van zijn) behandeling begint dan wel deze vervolgt op weg naar herstel of betere kwaliteit van leven. Daarnaast ben ik mede-eigenaar van de Praktijk voor Fysiotherapie, Acupunctuur en FysioSport Buitenlust in het gelijknamige Medisch Centrum en ik ben voorzitter van FysunieQ; een eerstelijns netwerk van fysiotherapeuten in Noord-Limburg.
Bedrijf
Fysiotherapie, Acupunctuur en Fysiosport Buitenlust.
Ik ben er trots op dat mensen hier graag komen. Ook al doe ik ze pijn 🙂 . Ik hoor vaak dat de huiskamersfeer aanspreekt en dat we een mooie praktijk hebben. Onze deskundigheid strekt ver: we hebben vele specialisaties, waaronder hartrevalidatie, sportfysiotherapie, oncologie, klachten van lage rug en bekken, schouder, hand en knie, vaat- en longklachten, neurologische aandoeningen als Parkinson en multiplesclerose, we doen veel aan valpreventie, oedemen kunnen goed behandeld worden, we tapen bij blessures en hooikoorts én we maken echo’s. Onze sportafdeling biedt ons voor de revalidatie vele mogelijkheden.
Dankzij onze kennis over acupunctuur kunnen we op verschillende manieren naar onze cliënten kijken, beide vakgebieden vullen elkaar goed aan. Extreme pijn kan door een andere benadering ineens veel beter gedempt worden.
Veel mensen weten niet dat we een volwaardige fitness- en sportafdeling hebben. Mensen worden hier individueel of in groepsverband begeleid. Meer dan 500 mensen weten de weg te vinden. Sommigen sporten hier al 25 jaar, ongeacht hun leeftijd.
Waar en wanner zag je het levenslicht?
20 maart 1963 in Dongen.
Met wie deel je de voordeur?
Met Karin Dekker, zij is diëtist bij de Zorggroep, werkzaam in de eerste- en tweede lijn en daarnaast actief in het landelijke Parkinson netwerk vanuit het Radboud Ziekenhuis als landelijk expert Diëtetiek.
Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?
Ik lees nu Tranen van Liefde van Tim Overdiek . Een prachtig boek over pijn, over verdriet, maar vooral over liefde. Tranen van liefde is het ontroerende, soms schokkende, soms radeloze verslag van een jaar van rouw. Ik lees dit boek om beter te begrijpen wat mijn collega doormaakt na verlies van haar partner bij een verkeersongeval.
Biografieën lees ik ook graag, ik ben gefascineerd om achtergronden te lezen over feiten uit de recente geschiedenis van de 20e eeuw. De laatste die ik las is Kissinger, de idealist; van Niall Ferguson.
Welke muziek luister je momenteel?
Ik ben een Jazz liefhebber in hart en nieren. Ik heb op de Grote Markt in Breda tranen gehuild bij het afscheidsconcert van Dirty Dozen. Ik luister ernaar als ik alleen ben.
Hoe en waar breng je je vakantie graag door?
We hebben altijd gekampeerd in Frankrijk en Italië, tot een jaar of vijf geleden, toen zijn we in agriturismo’s en hotelletjes gekropen. Maar we begonnen het buitenzijn te missen. Dat viel ons op tijdens een wijnwandelreis in Italië. Dit jaar gaan we naar Schotland en gaan in het najaar misschien nog een weekje een minicaravan uitproberen.
Tussendoor gaan we ook regelmatig op stap. Elk jaar bezoeken we een neefje of nichtje die voor studie of werk in het buitenland verblijft. Het concept is als volgt: we trakteren ze vrijdags op een uitgebreid etentje op de plaats van bestemming. In ruil daarvoor vertellen ze ons alle ins en outs van de die stad. De rest van ons verblijf vallen we ze niet lastig. Zo waren we in New York, Brussel, Washington, Londen. We gaan binnenkort naar Oslo.
Je grootste hobby?
Koken! Daar kan ik m’n gedachtes in verliezen. Ik focus me op het eten, stel me voor hoe bepaalde ingrediënten elkaar versterken en aanvullen. Maar het belangrijkste van een etentje zijn toch de mensen die op de stoelen zitten. Zij maken een diner gezellig en onvergetelijk.
Wat is je favoriete sport?
Voor mijn heupoperatie was dat tennis. Nu wandel ik veel, loop en fitness; maar ik wil weer terug gaan tennissen.
Levensmotto?
Blijf niet hangen in wat je hebt meegemaakt, kijk vooruit. Zoek de zon op!
In welke auto rijd je?
Dat is altijd een Renault. Nu een Renault Scenic.
Met wie zou je graag een avondje stappen?
Met Joris Luyendijk, hij intrigeert me. Vijf jaar lang was hij correspondent in de Arabische wereld. In ‘Het zijn net mensen’ probeert hij de kloof tussen wat hij als correspondent met eigen ogen zag, en wat hij daarvan kon laten zien op radio, tv en in de krant te dichten. Met pakkende voorbeelden en vol humor legt hij uit waarom nieuwsmedia slechts een klein deel van de werkelijkheid kunnen weergeven en waarom het voor ons zo moeilijk is om iets van het Midden-Oosten te begrijpen.
Wat zijn voor jou de geneugten van het leven?
Lekker eten en drinken, even weg zijn van alles, buitenzijn. Laatst was ik met mijn oudste dochter op stap, ik liet me na een aantal biertjes ontvallen dat ik me niet kon heugen dat de meiden – ik heb drie prachtige dochters – samen, zonder vriendjes aan de keukentafel zaten. Binnen één week had ze een weekend geprikt met haar zussen en binnenkort komen ze een weekendje thuis wonen. Dit is een maximale geneugte in mijn leven!
Eet het liefst:
Italiaans. De Italiaanse keuken is eerlijk en puur, ongecompliceerd. Als je slechts één gerecht kiest is het ook prima.
Zou graag een dag willen ruilen met:
Ik zou willen ruilen met Hans Gillissen, een dag burgemeester van Venray zijn. Voelen wat zo’n man doormaakt. Hij moet dicht bij de mensen staan, moet pleasen en toch ook zijn beleid vormgeven en doorvoeren. Hoe doe je dat als onafhankelijk voorzitter van de raad?
Wat is er leuk aan je werk?
Het contact met mensen. Het geeft me een kick als ik een oplossing kan bieden voor de hulpvraag van een cliënt. Die rol vervul ik het liefste. Ik schroom ook niet om iemand door te verwijzen naar een collega als ikzelf niet met de beste oplossing kan komen.
Wie is je ideale klant? Hoe ziet die eruit?
Eigenlijk heb ik geen ideale cliënt. Iedereen doet ertoe. Wat me boeit is de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid. Gezondheid is meer dan de afwezigheid van ziekte alleen en ook meer dan de aanwezigheid van fysiek en mentaal welbevinden. Het boek “Positieve gezondheid”, gaat over het vermogen om ons aan te passen en onszelf te redden. Op deze manier kijk je meer naar de mens in zijn geheel en minder naar het klachtenbeeld. Het is een prachtig samenspel van deskundigheid en compassie.
Hits: 37
Comments are closed.